Welkom in de Elementor handleiding!

Welkom in de handleiding voor het bewerken van jouw WordPress website met Elementor builder. In deze handleiding neem ik je stap voor stap mee in de belangrijkste elementen van WordPress en Elementor. Daarnaast kun je een aantal video’s bekijken die weergeven hoe jij jouw website kunt bewerken. 

In deze handleiding help ik je op weg met het volgende:

 1. Opbouw van een WordPress website 
 2. Bewerken in Elementor
 3. Opgeslagen templates gebruiken 
 4. Onderhouden van jouw website 
 5. Haal meer uit jouw website 

Een professionele website bestaat uit diverse onderdelen. Denk aan het design, professionele foto’s, illustraties, SEO-geoptimaliseerde teksten en online marketing. Al deze onderdelen zijn essentieel voor het starten en laten groeien van je onderneming. Om de website volledig aan te laten sluiten bij jouw onderneming, is personaliseren een must!

Je kunt zelf aan de slag met passende foto’s, video’s en teksten. Kom je er niet uit? Dan loont het om experts in te schakelen, zodat je een website kunt creëren die op alle fronten voldoet aan de wensen en doelen van je onderneming. Ik help je graag met alles op het gebied van branding, webdesign en het onderhoud van je websites. Zoek je juist hulp bij iets anders, zoals bijvoorbeeld advertising, fotografie of copywriting? Op deze gebieden werk ik heel prettig samen met een aantal professionals.  

Ben je benieuwd naar professionals die jou kunnen helpen? Bekijk dan hier de pagina met experts waarmee ik samenwerkingen heb. 

Kom je er niet uit met bewerken? Neem dan gerust tussendoor contact met mij op. 

1. De opbouw van WordPress

WordPress

WordPress is het Content Management Systeem (CMS) waarin jouw website is gebouwd, je kunt het zien als de fundering van je website. WordPress zorgt ervoor dat jij op jouw domeinnaam (bijvoorbeeld www.mijnbedrijf.nl) een website kunt bouwen. Dit doe je aan de hand van o.a. een thema, een builder en plugins. Hieronder leg ik het verschil uit. 

Thema 

Een WordPress-thema is een verzameling van bestanden waarmee je het uiterlijk van de algemene website bepaalt, zonder dat je de onderliggende software aanpast. Om niet te veel de techniek in te duiken, kun je het thema zien als de basis styling van de website. Hierin geef je aan hoe bepaalde blokken worden weergegeven, welke lettertypes er worden gebruikt en hoe afbeeldingen worden weergegeven. Ook heeft een thema invloed op de prestaties van de website, zoals de snelheid en online vindbaarheid.  

Elementor 

Elementor is een builder plugin, wat betekent dat je aan de hand van Elementor de website kunt ‘opbouwen’. Met Elementor vervang je de standaard WordPress-editor door een krachtige live frontend-editor. Hierdoor kun je gemakkelijk pagina’s visueel aanpassen en zie je ook gelijk hoe jouw wijzigingen uitpakken. Met Elementor is het gemakkelijker om pagina’s op te bouwen en websites live aanpassen, zonder te hoeven schakelen tussen de editor en de voorbeeldmodus.

Elementor maakt het mogelijk om eenvoudig teksten aan te passen, afbeeldingen toe te voegen en de pagina helemaal stylen zoals jij wilt. Zo ben je niet meer afhankelijk van de webbouwer! 

Beveiliging en onderhoud 

Om hackers geen kans van slagen te geven zijn er naast het visuele aspect, ook technische instellingen noodzakelijk. Denk hierbij aan een plugin om goede backups te maken. Of om jouw website snel en actueel te houden. Ook is een goede anti-spam belangrijk om de veiligheid te waarborgen. 

Om je website actueel en veilig te houden adviseer ik om je website minimaal eens per maand te onderhouden. Hoe je dit het beste kunt doen lees je verderop in deze handleiding. We gaan nu eerst aan de slag met het vormgeven en invullen van jouw website!

Volgende onderdeel

2. Bewerken in Elementor

In dit onderdeel gaan we pagina’s bewerken in Elementor. Navigeer in het WordPress dashboard naar het tabblad pagina’s en klik op de pagina die je wilt bewerken. 

Bij het openen van een pagina krijg je de optie Bewerken met Elementor. Klik hier om de pagina te bewerken aan de ‘front-end’ van de website. Dit betekent dat je direct wijzigingen maakt zoals de gebruiker deze ook te zien krijgt.

De volgende omschrijving is van toepassing op de visuele bewerking in Elementor.

Opbouw pagina

Elementor is opgebouwd in secties, kolommen en elementen.

Sectie: dit is het deel met de blauwe omlijning. Met een sectie kun je de pagina opbouwen in horizontale rijen. Deze rijen kun je invullen met kolommen. 

Kolom: een kolom is een deel van een sectie. Hiermee kun je elementen naast elkaar plaatsen en uitlijnen. Een kolom in Elementor wordt aangegeven met een grijze omlijning. 

Element: met de elementen kun je de kolommen inrichten. Denk aan tekstelementen, afbeeldingen of leuke functies zoals een social media feed. Als je een element aan klikt verschijnt er aan de linkerkant een editor kolom. In deze editor heb je de mogelijkheid om elementen toe te voegen, te wijzigen of te stylen.

Iedere pagina is opgebouwd in secties, de secties zijn opgebouwd uit kolommen en de kolommen uit elementen. Je werkt dus ‘van buiten naar binnen’. 

Teksten wijzigen 

Wil je een tekst element wijzigen? Klik dan één tekstelement aan en het volgende venster verschijnt:

Klik vervolgens in de linkerkolom op het tekstvak om de tekst te wijzigen. 

Let op; bewerk altijd in de elementor editor om er zeker van te zijn dat de website het juiste lettertype en kleurcode overneemt. 

Afbeeldingen wijzigen

Wil je de afbeelding wijzigen? Klik dan een afbeelding element aan. In de linkerkolom zie je de afbeelding verschijnen. Klik hier vervolgens op om naar de mediatheek te gaan. Selecteer in de mediatheek de afbeelding die jij wilt toevoegen. 

Het formaat van de afbeelding is belangrijk. Je wilt niet een te grote afbeelding want dit maakt de website langzamer. Maar je wilt wél een scherpe afbeelding. Ik maak mijn afbeeldingen altijd op het juiste formaat in Canva om te voorkomen dat de verhoudingen niet mooi zijn óf de afbeelding te zwaar zijn. Je kunt deze optie gebruiken in de gratis versie.

 

Wil je het formaat wijzigen in Elementor? Klik dan op de dropdown en selecteer een formaat dat past bij de pagina. Het formaat wordt enkel op de pagina gewijzigd. 

 

Tip: Zorg er voor dat het formaat van de geuploade afbeelding niet boven de 1 MB komt. 

Mediagallerij WordPress

Link wijzigen 

Wil je een link achter een knop of afbeelding wijzigen? Klik het element aan, de URL verschijnt. Vervang de huidige URL door de nieuwe URL. 

Om de link te laten openen in een nieuw tabblad, klik op geavanceerd en je ziet een dropdown. Vink ‘open in nieuw tabblad’ aan. 

Klik op de button om de link te wijzigen

Uitlijnen 

Wil je meer witruimte creëren? Of een afbeelding laten overlappen? Pas dan de marge en padding aan. Navigeer in de Elementor editor naar geavanceerd. Hierin zie je marge en padding. Hiermee wijzig je de uitlijning van een sectie, kolom of element. 

Let op; werk altijd van buiten naar binnen. Dat wil zeggen; wil je een kolom verkleinen? Die dit dan bij de sectie instellingen. Of wil je een afbeelding laten overlappen? Zorg dan dat je dit wijzigt in de instellingen van de kolom. 

Mobiele weergave

Elementor maakt het ook mogelijk om te bewerken op front-end mobiele weergave. Hierin kun je specifieke elementen anders laten weergeven op mobiel. Of in sommige gevallen deactiveren op mobiel. Zo blijft jouw website op alle devices mooi en goed leesbaar.

Klik op het tandwieltje onderin en selecteer mobiel of tablet. Je scherm verandert in het geselecteerde apparaat. 

Heb je een extra groot of extra klein scherm? Je kunt bovenin het aantal pixels van jouw specifieke device aangeven. 

 

Om specifiek voor mobiel of tablet te bewerken, is het belangrijk om het juiste apparaat te selecteren in de bewerkings kolom. Hiermee voorkom je wijzigingen voor de overige apparaten en selecteer je alleen de mobiele versie. 

Bewerk en bekijk in mobiele weergave
Volgende onderdeel

3. Opgeslagen templates

Om het uitbouwen van jouw ideale website gemakkelijk te maken, heb ik kant-en-klare templates voor je klaargezet in de galerij. Met deze templates kun je de basiselementen van de website hergebruiken. 

Wil je een nieuwe pagina opbouwen? Gebruik dan de handige templates om eenvoudig en snel nieuwe pagina’s online te zetten.

Je vind de pagina’s als je in het linker menu van WordPress navigeert naar Templates en klik vervolgens op Opgeslagen Templates

Wil je de templates gebruiken op een nieuwe pagina? Maak dan eerst een nieuwe selectie aan door te klikken op het blauwe plusje, en kies vervolgens voor het mapje. De bibliotheek wordt geopend en je kunt het juiste template selecteren. 

Tip: je kunt de geïmporteerde templates bewerken zonder dat het effect heeft op het origineel opgeslagen template. 

Volgende onderdeel

3. Onderhoud van jouw website

Wil je de online zichtbaarheid, het bereik en je verkopen stimuleren? En wil jij dat hackers geen kans van slagen hebben? Dan ontkom je niet aan onderhoud. Website onderhoud is het regelmatig controleren en updaten van je website. Wil je dat jouw website gebruiksvriendelijk, veilig, snel én efficiënt blijft? Dan is het essentieel om deze te onderhouden. 

Zorg er dus voor dat jouw website relevant, up-to-date en veilig blijft! 

 

Hoe ziet website onderhoud er uit?

 1. Start met het maken van een goede (externe) back- up

Start altijd met het maken van een goede back-up. Bij het updaten van software kunnen er complicaties ontstaan. Soms zijn het kleine bugs en soms is het een wat groter probleem. Door vooraf een back-up te maken voorkom je dat er onderdelen van jouw website verloren gaan. 

Wanneer je de back-up in een externe omgeving maakt, heeft het een positieve invloed op de snelheid van de website. Je kunt jouw back-up bijvoorbeeld bewaren in Google Drive zonder dat de website al deze data hoeft te onthouden. Een plugin die dit mogelijk maakt is bijvoorbeeld UpdraftPlus

 

2. Werk alle openstaande updates bij

Met updates zorgt iedere plugin of thema er op zichzelf voor dat hun software wordt doorontwikkeld. Belangrijk dus om deze ‘nieuwe versies’ geregeld bij te werken. 

Navigeer naar het dashboard van WordPress en vervolgens naar ‘Updates’. Hier vind je het actuele lijst aan plugins en thema’s waarvan een update beschikbaar is. Werk alle plugins, thema’s en soms WordPress updates bij. 

 

3. Check de veiligheid, spam en snelheid van de website

Daarnaast is het goed om geregeld te controleren of de website spam-, beveiliging of snelheid problemen heeft. Er zijn verschillende (vaak betaalde) plugins die je daarbij kunnen helpen. Ik werk met de betaalde plugin WP DEV, een externe omgeving waar ik de website 24/7 kan monitoren op deze onderdelen. 

Wil je liever een gratis alternatief? Dan kun je eens kijken naar AntiSpam Bee, Jetpack en Autoptimize

Neem de veiligheid en het onderhoud van de website serieus! Kan jij hulp gebruiken met websitebeheer, back-ups maken en updates uitvoeren? Of heb jij ondersteuning nodig bij het onderhouden van een webshop, voorraadbeheer en/of e-learning? Neem dan zeker even contact op of download de brochure hierVolgende onderdeel

4. Haal meer uit jouw website

Iedere ondernemer heeft eigen behoeftes als het om een website gaat. Wil je nét dat beetje extra? Wie weet zijn onderstaande add-ons die bijdragen aan jouw online zichtbaarheid iets voor jou!

 

 • Domein en hosting service vanaf € 66,- per jaar*

Geen omkijken naar domein en hosting? In samenwerking met HostBoss kun je via mij een pakket afsluiten voor domein en hosting. HostBoss beschikt over een toegankelijke, Nederlandse helpdesk en geeft antwoord op al jouw vragen over hosting en e-mail.

 • Webdesign per pagina € 95,-

Wil je het huidige design van de demo website net wat meer gericht op jouw huisstijl? Laat dan 2 pagina’s ontwerpen en zie vooraf waar je naartoe werkt. Je ontvangt het design in pdf en kunt het gebruiken om jouw website verder uit te bouwen. 

 • E-mail domein instellingen voor € 55,- per e-mailadres

Wil je ook mailen vanaf een info@jouwbedrijfsnaam.nl e-mailadres? Laat dit direct instellen voor een kleine meerprijs.

 • Persoonlijke WordPress, Elementor en WooCommerce uitleg voor € 65,-

Zelf aan de slag met jouw website of webshop? Ik leg je graag persoonlijk uit hoe je aan de slag kunt. De uitleg vindt plaats via Zoom en achteraf ontvang je de opname via mail.

 • Google Analytics koppelen met wekelijkse rapportage voor € 250,-

Wil je direct meten hoeveel online bezoekers jouw nieuwe website oplevert? Stel vanaf het begin Google Analytics in en zorg dat je wekelijks een rapport in jouw mailbox ontvangt. Zo kun je nooit vergeten om de prestaties van jouw website te meten! 

* Alle genoemde prijzen zijn exclusief btw.
* Kosten voor licenties en hosting gaan rechtstreeks naar de provider.Volgende onderdeel

Nawoord

Hiermee zijn we aan het einde gekomen van de handleiding voor jouw kant-en-klare website. Ik hoop dat deze website jou motiveert om je onderneming online (nog beter) zichtbaar te maken! En dat jij op een gemakkelijke, toegankelijke manier kennis hebt gemaakt met WordPress. 

Mocht je ergens niet uitkomen dan ben ik bereikbaar via onderstaande contactgegevens. 

Ik wens je veel succes met jouw onderneming! 

 

Liefs, 

Melissa 

Einde

Vraag jouw kant-en-klaar website nu aan!

Vraag hier website onderhoud en/of support aan.

Waar kan ik je mee helpen?

Op werkdagen ontvang je binnen 48 uur reactie.

Vul onderstaand formulier zo volledig mogelijk in en ontvang een offerte op maat!

Waar ben je naar op zoek?

Op werkdagen binnen 48 uur een offerte!

*De offerte is op basis van de aangegeven specificaties. Extra opties kunnen op een later moment toegevoegd worden.

Vul onderstaand formulier zo volledig mogelijk in en ontvang een offerte op maat!

Aantal pagina's op de website
Extra functionaliteiten

Op werkdagen binnen 48 uur een offerte!

*De offerte is op basis van de aangegeven specificaties. Extra opties, functionaliteiten en/of pagina's uitgesloten kunnen op een later moment toegevoegd worden.